marián kočner mafian
Spread the love

 

Kontroverzný podnikateľ s prepojením na politiku Marián Kočner

Marian Kočner je kontroverzný podnikateľ, ktorý sa nachádza v mafiánskych zoznamoch a je momentálne stíhaný za viaceré ekonomické trestné činy a podľa médií je aj jedným z podozrivých objednania vraždy investigatívneho novinára Jana Kuciaka. Anglická verzia Wikipédie ho radí do mafiánskej skupiny Piťovcov. Piťovci fungovali ako polovojenská organizácia, jej členovia nosili maskáčové nohavice, za opaskom mali automatickú strelnú zbraň a jazdili na terénnych mercedesoch triedy G, Podľa médií sa už od začiatku 90tých rokov živil Kočner kriminálnou činnosťou, ktorej súčasťou boli údajne rôzne podvodné prevody nehnuteľnosti, tunelovanie firiem, predaj štátneho majetku výrazne pod  cenu a jednou z jeho najobľúbenejších a pravdepodobne najvýnosnejších činnosti boli neoprávnené vratky DPH. Pýtate sa, že ako mu  viac ako 25 rokov všetka táto kriminálna činnosť mu v pohode a beztrestne prechádzala, policajti aj prokuratúra v jeho kauzách doteraz nekonali?

 

V denníku Sme píšu:

Kočner je produktom alternatívneho štátu, ktorý si na Slovensku politici ako Vladimír Mečiar alebo Robert Fico budovali.

Kočnerové vzťahy s politikmi

Aj kde teraz sa snažia politici od Kočnera verejne dištancovať ale údajne má silné vzťahy s politikmi a vraj má veľmi blízko k strane Smer.

Podľa portálu aktuality.sk:

Marian Kočner je bývalým susedom expremiéra Roberta Fica v  kontroverznom komplexe Bonaparte, svoje byty mali hneď pri sebe. Komplex Bonaparte postavil DPHčkovy podvodník Ladislav Bašternák. (k DPH podvodom sa Bašternák priznal v účinnej ľútosti)

Pre plus7dni sa Kočner vyjadril: „„s pánom Ficom sme si potykali, keď po založení Smeru mali jeho členovia pracovné stretnutie v Šport Hoteli na Donovaloch, ktorého som spolumajiteľ“ (zdroj: plus7dni)

 

Kočner si styká aj bývalými ministrami Počiatkom a Kaliňákom a majú údajne aj spoločný biznis cez Ladislava Bašternáka.

Kočner pre plus7 dni vyhlásil: „S pánom Kaliňákom a Počiatkom som sa zoznámil na dovolenke – nie spoločnej!!! – asi pred sedemnástimi rokmi a tam sme si potykali“ (plus7dni.sk)

Z exministrom Glváčom sa poznajú z Donovalov,  Glávač spolu ostatnými poslancami Smeru sa zastal Kočnera aby mu nebola zrušená amnestia prezidenta Kováča za kauzu Technopol. (zdroj: aktuality.sk)

 

S predsedom strany Most Hid Belom Bugárom bol údajne na spoločnej dovolenke na Maldivách, s europoslankyňou Monikou Beňovou sa osobne pozná 33 rokov a vzájomne si tykajú. Tiež sa pozná s Václavom Mikom, Bratislavsky župan Juraj Droba Kúpil od Kočnera apartmán a tiež sa  údajne Kočner osobne stretol s Matovičom, Sulíkom a Lipšicom. (zdroj: aktuality.sk)

Fotka politikov s Kočnerom na chate na Donovaloch:
fotka politikov na chate na donovaloch s kočnerom
Zdroj fotky: domov.sme.sk

 

Kočnerové známosti na prokuratúre a polícií

Kočnerovi dosť v kauze Glance House pomohol bývali generálny prokurátor Dobroslav Trnka,  povolil  prevod vtedy zadržaných bytov na Kočnerovi blízku firmu.

Sám Kočner vyhlásil pre plus7 dni: „„S pánom Trnkom sa poznám od vysokej školy, teda asi tridsať rokov, a tridsať rokov si tykáme.“(zdroj: plus7dni.sk)

Podľa bývalého ministra vnútra Daniela Lipšica mal Kočner kontakty na vrcholné zložky polície aj prokuratúry, čo mu umožňovalo vybaviť trestné stíhania svojim oponentom a v Banskej Bystrici mal údajne Kočner svojich dvoch vyšetrovateľov, ktorí mu riešili prípady, kde figuroval a vždy dopadli v jeho prospech (Zdroj: hnonline.sk)

 

História Mariána Kočnera:

Kočner vyštudoval žurnalistiku potom neskôr pôsobil 3 roky v Slovenskej televízií  ako externý redaktor hlavnej redakcie Televíznych novín vnútropolitického spravodajstva,
Ešte pred revolúciou z televízie odišiel, stal sa vedúcim strediska výškových prác TJ Patrónka.  Ďalšie jeho profesionálna činnosť sa spája s jeho kontroverzným podnikaním.

Biznis partneri Mariána Kočnera

Kočner v niektorých svojich „podnikateľských činnostiach mal podľa novinára Daga Daniša portálu aktuality.sk silnejších obchodných partnerov ako sú Norbert Bödör (syn oligarchu Miroslava Bödöra majiteľa najväčšej slovenskej bezpečnostnej agentúry Bonul)  a Zoroslav Kollár (ktorý je podobne ako Kočner na mafiánskych zoznamoch).  Táto neformálna partia „kamarátov“ sa zameriavala na konkurzné konania, vymáhanie pohľadávok, eurofondy, majetkové súdne spory… A zarábala desiatky miliónov eur.

 

Marián Kočner bol v tejto trojke majetkovo a finančne najslabší člen Zabezpečoval „hrubú silu“ – cez svoje firmy, skupovanie pohľadávok, ich prevody na zahraničné schránkové firmy, nátlak na rivalov, cez známosti v SIS, na prokuratúre, cez vydiera teľných sudcov. (Zdroj: aktuality.sk)

Vplyvnejšia časť tejto skupiny rodina bödörovcov Norbert a jeho otec Miroslav so svojou súkromnou bezpečnostnou službou Bonul mala vplyv hlavne vo vedení polície a konkrétne vo vedení Národnej kriminálnej agentúry (NAKA Podľa portálu aktuality.sk bol považovaný ako kľúčová osoba na NAKA Robert Krajmer a v policajnom prezídiu starého  Bödöra švagor expolicajný prezident Tibor Gašpar.  (zdroj: aktuality.sk)

Viac o Miroslavovi Bödörovi a o jeho vplyve na políciu a vládu nájdete tu.

 

kniha o ficovi

 

Kočnerové kauzy

 

Kauza Technopol

Kočner už roku 1992 figuroval v kauze Technopol spolu s Michalom Kováčom ml. (syn zosnulého exprezidenta Kováča) a Martinom Syčov.

V kauze Technopol išlo o podvod s dovozom textílií  v približnej hodnote 2,3 milióna dolárov,

Všetkým trom na tento trestný čin v roku 1997 udelil bývali prezident Michal Kováč amnestiu. Zatiaľ čo voči Michalovi Kováčovi ml. boli amnestie o 20 rokov neskôr zrušené (v rámci zrušenia Mečiarových amnestii na Unos spomínaného Kováča ml.) tak voči Kočnerovi zrušené neboli,  Martin Glváč. a ďalší poslanci strany Smer rázne boli proti tomu aby sa amnestie zrušili aj voči Mariánovi Kočnerovi

 

Kauza Technopol 2

Osoby okolo Mariana Kočnera ovládli firmu Technopol Servis a dvakrát previedli majetok, ktorý táto firma vlastnila. Kočner získal tiež aj dom v Bernolákove, ktorý je tiež súčasťou sporu. Advokáti, ktorý zastupujú spoločnosť tvrdia, že bol po  „nezákonnom prevzatí podľa pripraveného scenára, intenzívne koordinovaným spôsobom a extrémne rýchlo vyvedený majetok v hodnote okolo 20 miliónov eur“. Nehnuteľný majetok firmy Technopol Servis získala eseročka Reality Fond, ktorá bola založená tesne pred týmto prevodom. Jej konateľ Peter Horváth bol v 90. rokoch Kočnerovým obchodným partnerom. (Zdroj: hnonline.sk)

Z bratislavského súdu zmizlo 300 strán spisu v tomto prípade Technopol Servis, kde vyšetrujú Mariana Kočnera.  Za zmiznutie spisu podal minister spravodlivosti Mgr. Gábor Gál  trestné oznámene. (zdroj: denník N)

Kauza Gamatex  – násilne prebratie Markízy

Kočner kupil pohľadávku Siloša Pohanku  voči Televizie Markíza.  V polovici augusta 1998 napochodovali do areálu Markízy a nasilim obsadil televiziu spolu s ochrankou v ktorej členom bol bolo niekoľko ľudí s mafiánskeho podsvetia. Členom tejto ochranky bol aj  boss podsvetia Peter Čongrády.

Kočner sa preukázal súdnym rozhodnutím podľa ktorého mala jeho spoločnosť vlastniť 51 percent televízie.

Ohľadom obsadenia Markízy boli veľké emócie. Makízu  prišla brániť verejnosť, ktorá protestovala pred televíziou a proti obsadeniu televízie protestovali aj vtedajší opoziční politici ako Mikuláš Dzurinda a Robert Fico.

Vtedy verejnoprávna STV bola plne v rukách Mečiarovej vládnucej garnitúry a opozičný politici mali v nej zakázané vystupovať .Situácia vygradovala až tak, že Pavol Rusko aj s celou rodinu zo strachu ušiel do susedných Čiech. (zdroj: tvnoviny.sk)

 

Tento spor vygradoval až do súdneho procesu v roku 2000. Až vtedy  Kočner predal zmenky spoločnosti Gamatex Ruskovej spoločnosti STS Markíza. Výška transakcie bola údajne okolo 100 milionov vtedajších slovenských korún.

 

Kauza pozemky pod automobilkou Kia

Kočner kúpil od majteľov pozemky pod automobilkou Kia a potom vydieral štát a ponúkal mu ich za prehnané ceny. Bránil ich telom a obrneným transportérom. Napokon štátu predal a zarobil 300-tisíc korún. (plus7dni)

 

Kočnerová kandidatúra na primátora Bratislavy

Kočner  sa rozhodol pre komunálnu politiku a  kandidoval nezávislý kandidoval na primátora hlavného mesta. Zvolil si  netradičnú predvolebnú kampaň,  rozbehol pre voličov lotériu s výhrami za tri milióny. Zapojiť sa každý, kto prišiel k volebným urnám. Pravdaže tito voľby prehral a primátorom sa stal  Andrej Ďurkovský.

Kauza Bytovka Glance House

V roku 2010 sa spoločníci sa nezhodli a skončili na súde. Preto Úrad špeciálnej prokuratúry  bytový dom Glance House zablokoval a vtedajší generálny prokurátor Dobroslav Trnka (údajný dobrý kamarát Kočnera), povolil prevod nehnuteľnosti na firmu blízku Kočnerovi. Súdy ohľadom tejto kauzy sa ťahajú  doteraz .

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka bol za túto kauzu aj disciplinárne potrestaný ale vďaka údajným známosťami a obštrukciám jeho advokáta sa s tohto problému vyvliekol

Kauza SASanka

2012: Uniklo video na ktorom líder momentálne  opozičnej strany SAS diskutuje s Kočnerom ohľadom voľby nového generálneho prokurátora.

 

Čudné transakcie s hotelmi na Donovaloch

Spoločnosti mohli podľa zistení policajtov ťažiť z pravdepodobne účelového predaja hotelov, pričom po transakciách si od štátu vyžiadali vratky DPH vo výške niekoľkých miliónov eur, upozornil týždenník Trend. Na tomto prípade pracoval aj zavraždený novinár Ján Kuciak.

Kočnerové príbuzne  spoločnosti  dostali od štátu vyplatené tri vratky DPH v hodnote niekoľko miliónov Eur. Celé obdobie vlastníctvo nehnuteľnosti sa menilo iba formálne, lebo Kočner mal zabezpečenú kontrolu nad budovami cez záložné práva na listoch vlastníctva.  Týkalo sa to jeho hotelového komplexu Residence a Športhotelu Donovaly.

Predaj mal obsahovať časť hotela Residence. Spoločnosť EDC-European Development Company ho dala do dražby za 25 miliónov eur. Kúpila ho maltská firma International Investment Holding Limited (IIHL), ktorá si uplatnila vratku DPH. EDC išla krátko po dražbe do konkurzu, daňovú povinnosť vo výške štyroch miliónov síce priznala, ale  nezaplatila, lebo konkurzné konanie bolo zastavené pre nedostatočnú likviditu majetku. (zdroj: eTrend.sk)

 

Kauza Five Star Residence.

 

V tejto kauze sa jedná o luxusný bytový komplex Five Star Residence. V tomto komplexe figuruje aj podnikateľ a DPHčkový podvodník Ladislav Bašternák. (k DPH podvodom sa priznal v účinnej ľútosti)„

Marián Kočner urobil prevody bytov, konkrétne sedemnásť luxusných bytov previedol na svoju firmu Inkasný servis iba za jedno euro. Cena jedného bytu vychádza na šesť centov. (podľa poslanca strany SAS Rajtára) Údajne Ladislav Bašternák na rozdiel od Mariána Kočnera „mal dať za sedem bytov dvanásť miliónov eur, to vychádza na 1,7 milióna za každý byt

Marián Kočner tento  bytový komplex staval, a tak podľa opozičného poslanca sa mohla obísť povinnosť zaplatiť daň.

Marián Kočner argumentuje, že suma jedno euro bola znížená o ťarchu na základe pohľadávky jednej schránkovej firmy. Ale na vypočítanie dane je potrebná trhová cena, a nie je ju možné znížiť o ťarchu platné slovenské zákony to zakazujú, čiže nie je zákonom povolené. (zdroj: pravda.sk)

 

 

Podozrivo lacno kúpil budovu

2017: Podľa týždenníka Plus 7 dní Kočnerova spoločnosť  je vlastníkom lukratívnej budovy v centre hlavného mesta.  Táto budova sa stavala za štátne peniaze, konkrétne stála okolo deväť miliónov eur, ktoré mala stavebnej firme Dixia Sollaris, poskytnúť  Medzinárodná investičná banka. Kočner firmu kúpil za 6,2 milióna eur. Byty plánoval predať a ďalšie priestory prenajímať na komerčné účely.

 

Kauza Zmenky voči televízie Markíza:

Táto kauza týka podozrenia z falšovania zmeniek v celkovej sume skoro 70 miliónov eur. Kočnerova firma žiada preplatenie týchto zmeniek od Televízie Markíza ale ta spomínané cenné papiere považuje za podvod.

Podľa vyjadrení prokurátora Jána Šantu (ktorý vedie trestné stíhanie voči Kočnerovi v tejto kauze) prípad nemá obdobu v histórii českej a slovenskej kriminalistiky. Dané zmenky mal vraj podpísať ešte v roku 2000 bývali tiaditel TV Markíza Pavol Rusko ako  vtedajší štatutárny zástupca Markízy a spolumajiteľ. Ale dané zmenky neboli zaevidované v účtovníctve televízie . Kočner mal počas svojho trestného stíhania zmenky zobrať zo súdu a odmietol ich vrátiť.

Kočner dokonca aj na súde vyhral preplatenie prvej z daných zmeniek v hodnote okolo 8 miliónov euro ale vedenie televízie sa odvolalo pre zaujatosť sudkyne.

Za túto kauzu – Falšovanie zmeniek je Kočner aj momentálne trestné aj väzobne stíhaný.

Odpočúvanie novinárov

Približne  rok pred vraždou Jána Kuciaka si Marian Kočner mal najal bývalého novinára expríslušníka SIS Petra Tótha na sledovanie novinárov. Medzi sledovanými novinármi mali byť Adam Valček z denníka SME, Marek Vagovič z internetového portálu Aktuality.sk, Monika Tódová z Denníka N, šéfredaktor časopisu .týždeň Štefan Hríb a aj zavraždený novinár Ján Kuciak. (Zdroj: sme.sk)

Petrovi Tóthovi mali pri sledovaní novinárov pomáhať aj ďalšie osoby zložené z  bývalých novinárov a expríslušníkov SIS.

Údajne mal Kočner  Tóthovi tvrdiť, že dané sledovanie si objednáva, aby mal materiál na pripravenie diskreditačnej kampane na daných novinárov.

 

Vyhrážanie sa novinárom a advokátom

Vyhrážanie sa zavraždenému novinárovi portálu aktuality.sk Jánovi Kuciakovi

Investigatívny novinar Ján Kuciak písal články aj o kontroverznom podnikateľovi Mariánovi Kočnerovi. Minulý rok v septembri podal daný novinár na Kočnera trestné oznámenie lebo sa mu vyhrážal cez telefon. Ale slovenský Polícia nevidela v danom konaní trestný čin a Kuciakovi nezabezpečili ani policajnú ochranu a o pár mesiac bol on s jeho partnerkou brutálne zavraždený.

 

Vyhrážanie sa novinárovi Denníka SME Adamovi Vačekovi

Denník SME informoval, že Kočner sa mal vyhrážať ich redaktorovi Adamovi Valčekovi. Keď sa ho Valček Kočnera opýtal otázku na jeho kauzu tak novinárovi poslal otázky, ktoré sa týkali Valčekovho intímneho života. Pýtal sa ho tiež na psychické problémy alebo vzťah v práci a napísal mu, že to zverejní na svojom webe. Redaktori sa ho pýtali na veci pre potreby textu.

 

Kočner tesne pred väzbou mal aj vlastnú reláciu na internete, ktorá sa volala  Na Pranieri, v tejto relácií sa snažil o diskreditáciu novinárom, ktorý mu nevyhovovali.

Vyhrážanie sa advokátovi Romanovi Kvasnicovi

Päť rokov dozadu sa Kočner vyhrážal smrťou aj advokátovi Romanovi Kvasnicovi. Dokonca mal aj dvoch svedkov, ktorý dosvedčili, že mu kontroverzný  podnikateľ Marián Kočner mal doslova povedať  „Kvasnica je arogantný hajzel… nechám mu prejsť guľku hlavou.“ (zdroj: etrend.sk)

 

Údajne objednávky vrážd

Údajna objednávka vraždy novinára Jána Kuciaka

Podľa podnikateľa Zoltán Andruskó jedného z podozrivých z vykonania vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej si mal tuto vraždu u Aleny Zsuzsovej objednať Marian Kočner.

Ján Kuciak písal dosť často o kauzách Mariana Kočnera a na základe jeho článkov začala polícia voči Kočnerovi aj trestné stíhanie za ekonomické trestné činy.

Viac o podozrení Kočnera z objednávky Kuciaka nájdete tu:

Údajná objednávka vraždy poslanca  za SAS Jozefa Rajtára

Poslanca SaS Jozefa Rajtára mala na jar kontaktovať polícia, že vraj  údajne mala nahrávku, podľa ktorej sa Marian Kočner pokúšal objednať jeho vraždu. Dôvodom asi boli Rajtárom podané trestné oznámenia na Mariana Kočnera za jeho ekonomickú trestnú činnosť. Rajtár mal mať vraj aj policajnú ochranu až do Kočnerovho väzobného stíhania. (zdroj: aktuality.sk)

 

Momentálne je už Kočner vo vyšetrovacej väzbe vo väznici v Leopoldove kvôli kauze zmenky, je aj podozrivý z objednania vraždy novinára Kuciaka a  začalo sa aj voči nemu trestné stíhanie v mnohých ekomických trestných činov, pritom niektoré kauzi ako napríklad kauza Technopol 2  policajtov a prokuratúru viac ako 20 rokov nezaujímali.

Pravdepodobne Kočner prekročil už všetky hranice a jeho známosti v politike, na polícií a prokuratúre stratili nad ním ochranu ruku.

Marián Kočner už tak skoro pravdepodobne z basy nevylezie ale policajti by mali začať aj vyšetrovať ľudí, ktorý mu v jeho ekonomických trestných činoch pomáhali a zabezpečovali mu krytie na polícií a prokuratúre lebo títo ľudia sú ešte horší ako on.

 

Chcete podporiť internetový portál akopodnikat.eu? Činnosť nášho internetového portálu môžete finančne podporiť tu:

  • článok ma iba vyslovene informačný charakter, je zložený zo zistených informácií z viacerých médií, zdrojov a môže obsahovať aj subjektívny názor autora

 

 

Zdroje:

https://domov.sme.sk/c/20943740/kocner-toth-policii-priznal-ze-sledoval-novinarov.html#ixzz5V1vVhmHe

https://finweb.hnonline.sk/ekonomika/893953-ludia-okolo-kocnera-ovladli-technopol

https://www.etrend.sk/ekonomika/kto-je-marian-kocner-a-co-sa-skryva-za-jeho-medialnymi-vystupmi.html

https://domov.sme.sk/c/20766032/peter-congrady-profil.html

https://www.topky.sk/cl/10/1713971/Kocnera-uz-riesi-NAKA–Kontroverzny-podnikatel-sa-vyhrazal-dalsiemu-novinarovi

https://www.etrend.sk/ekonomika/nova-kauza-dph-kocnerove-firmy-policia-vysetrovala-pre-danove-uniky.html

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/433307-vysetrovatel-uz-ma-podnet-na-trestne-stihanie-v-kauze-five-star-residence/

https://www.aktuality.sk/clanok/630480/chcel-kocner-zabit-aj-rajtara-dobre-nemocnice-ma-stred-a-sever-slovenska-podcast/

https://plus7dni.pluska.sk/domov/kauza-markiza-pokracuje-opusti-marian-kocner-mesiaci-brany-justicneho-palaca

https://feminity.zoznam.sk/profil/1524/marian-kocner#ixzz5UV59Wejg

https://slovensko.hnonline.sk/847941-pre-slovensko-neurobil-nikto-viac-ako-ja

https://dennik.hnonline.sk/slovensko/419702-sns-zrusenie-meciarovych-amnestii-podpori-len-ak-sa-zrusi-aj-kovacova

http://www.tvnoviny.sk/domace/1806714_bojovali-o-markizu-teraz-rodinna-foto-a-drsny-odkaz-pre-vsetkych

https://plus7dni.pluska.sk/ludia/foto-kontroverzny-kocner-pozoval-politikmi-aj-mafianmi/

https://www.aktuality.sk/clanok/629074/kocner-sa-chvastal-s-ktorymi-politikmi-si-tyka-teraz-od-neho-davaju-ruky-prec/

https://slovensko.hnonline.sk/1825993-lipsic-ludia-ktori-kocnera-kryli-na-prokurature-a-v-policii-su-este-horsi-ako-on

 https://komentare.sme.sk/c/20859746/kocner-je-produkt-alternativneho-statu.html

https://www.etrend.sk/ekonomika/nova-kauza-dph-kocnerove-firmy-policia-vysetrovala-pre-danove-uniky.html

https://www.etrend.sk/ekonomika/nova-kauza-dph-kocnerove-firmy-policia-vysetrovala-pre-danove-uniky.html

https://domov.sme.sk/c/20943740/kocner-toth-policii-priznal-ze-sledoval-novinarov.html#ixzz5V1ttkZpp

https://slovensko.hnonline.sk/1819465-vrazdu-si-objednal-kocner-vypovedal-na-policii-obvineny-podnikatel-andrusko

https://plus7dni.pluska.sk/ludia/necakane-uprimny-kocner-pre-plus-7-dni-som-danovy-podvodnik

https://www.etrend.sk/ekonomika/kocner-sa-vyhrazal-uz-pred-kuciakom-z-gulky-do-hlavy-urobila-policajtka-priestupok.html

https://domov.sme.sk/c/20839508/marian-kocner-zastrasuje-reportera-sme-adama-valceka.html

Fotka: https://domov.sme.sk/c/20941668/vaclav-mika-vysvetluje-fotografiu-s-marianom-kocnerom.html

https://dennikn.sk/minuta/1270170/