Miroslav Bödör - bonul
Spread the love

Súkromna bezpečnostná služba BONUL a jej majteľ oligarcha Miroslav Bödör

 

Bezpečnostná agentúra Bonul oligarchu Miroslava Bödöra patrí podľa médií medzi najväčšie security agentúry na Slovensku. Zamestnáva pomaly malú súkromnú armádu v sile 2 500 mužov a jej obrat podľa finstat.sk presahuje 50 miliónov euro.

O zákulisí tejto najväčšej SBSky na Slovensku a aj v strednej Európe je pred verejnosťou dosť utajené. Pomerne často o tejto súkromnej bezpečnostnej službe písal aj zavraždený novinár Ján Kuciak.

Jej majiteľ Miroslav Bödör väčšinou médiám  oficiálne  rozhovory neposkytuje a preto okolo neho vznikajú rôzne legendy či príbehy

Miroslav Bödör podľa viacerých médií má údajne silné väzby na politikou, slovenskú vládu a dokonca sa hovorí o tom, že má mať vraj svojich ľudí dosadených aj v policajnom prezídiu a vo vedení Národnej kriminálnej agentúry. Súkromná bezpečnostná služba Bonul, s.r.o. podľa obchodného registra vznikla 22. júna 1998.

Na ich webovej stránke majú ďalej uvedené:

„Bonul je Sukromna bezpečnostná služba so zameraním na komplexné a profesionálne poskytovanie strážnej služby. Po počiatočných aktivitách v oblasti strážnej služby sa spoločnosť postupne rozširovala, skvalitňovala a v roku 2006 získala aj licenciu na výkon technickej služby,“  (Bonul.sk)

„ Firma postupne získala viacero licencií či certifikátov, ktoré ju radia medzi absolútnu špičku v odbore. Prvú tuzemskú previerku od Národného bezpečnostného úradu má ešte z obdobia prvej Dzurindovej vlády. Tá sa obnovuje každých päť rokov. „ (Zdroj: hnonline.sk)

 

SBS bonul sro
Zdroj obrázka: print-screen s videa YoTube kanála Bonul

Bonul – štátne zákazky

Ako sme už vyššie spomínali podľa viacerých médií má údajne Miroslav Bödör silné väzby na politikov a hlavne na vládnu stranu Smer – SD a vraj vďaka tomu dostáva od štátnych firiem a ministerstiev zákazky  vo  výške desiatkach miliónov euro.

Momentálne štátne zákazky Bonulu poľa denníka SME:

Štátna spoločnosť / ministerstvo Suma zákazky
Všeobecná zdravotná poisťovňa 1,6 milión Eur
Ministerstvo hospodárstva 2,2 milión Eur
Správa štátnych hmotných rezerv 4,8 milión  Eur
Slovenská pošta 26,7 milión Eur
Sociálna poisťovňa 3,8 milión Eur
Slovenský vodohospodársky podnik 1,4 milión Eur
Javys 6,6 milión euro

Zdroj tabuľky:  Sme.sk

 

 Údajne sporné víťazstva Bonulu vo verených tendroch:

Spoločnosť Bonul  súťaž o zákazku v objeme 3,5 milióna eur vyhrala podľa publikovaných informácií portálu SME.sk aj preto, že spĺňala netradičnú podmienku. Mala potvrdenie, že sa môže oboznamovať s tajnými listinami a aj štatút subjektu hospodárskej mobilizácie, ktorý jej predtým podľa týždenníka Plus 7 dní udelilo práve Jahnátkovo ministerstvo.

 

Najväčšiu štátnu zákazku podľa dostupných informácií má SBS služba Bonul pre Slovenskú poštu a to v celkovej hodnote okolo 27 miliónov eur. Výberová komisia vznikla ešte za vlády Ivety Radičovej z SDKÚ a ministra dopravy  Jana Figeľa za stranu KDH (pod ktorého patrila pošta)  .  Podľa blogu novinára Toma Nicholsona bol v komisií aj Marek Grzybowski, ktorý ešte rok predtým pôsobil ako manažér vo firme Bonul.

Podľa denníka SME sú otázne aj ďalšie vyhraté štátne tendre pre Bonul:

 

Napríklad tender na stráženie Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti v objeme približne 6,6 milióna eur. Televízia Markíza informovala, že Bonul hľadal strážnikov do jej budovy mesiac pred skončením súťaže a mesiac na to tento tender aj vyhral.

Otázky visia aj nad verejnou súťažou na stráženie vodohospodárskej výstavby. Podľa Plus 7 dní bola suma dvojnásobne vyššia ako bežná trhová cena.

„Podľa internetového portálu Aktuality.sk predložila vlani Bödörova firma Pivnica Radošina tri žiadosti o projektovú podporu od PPA. A trikrát aj uspela. Agentúra jej údajne celkovo pridelila až 2,65 milióna eur,“ napísal zavraždený novinár Ján Kuciak. Z dotácií mala profitovať aj ďalšia firma blízka mladšiemu Bödörovi,  (Zdroj: aktuality.sk)

Podľa portálu webnoviny.sk Hotel Zlatý Kľúčik na Zobore, idú rekonštruovať, peniaze, ktoré získal od štátnej agentúry. Hotel je v médiách spájaný s Norbertom Bödörom, synom Miroslava Bödöra (majiteľ bezpečnostnej agentúry Bonul). (zdroj: webnoviny.sk)

Syn oligarchu Norbert Bödör  mal na tento hotel  záložné právo.

Práve tento hotel patrí medzi obľúbené „destinácie“ smerákov, kam sa chodia baviť a s radosťou ho navštevujú. (fakt24.sk)

 Ján Kuciak písal aj o fingovaných súťažiach, ktoré prebiehali v rezortoch hospodárstva aj poľnohospodárstva. 

Kuciak si všimol si, že viacero dotácií na rozvoj vidieka ide k ľuďom blízkym oligarchovi M. Bödörovi (Zdroj: trend.sk)

 

Prepojenie Bödöra a na vládne špičky:

Podľa .fakt24.sk na Firemnom večierku spoločnosti Bonul dokonca rečnil aj samotný expremiér Robert Fico.

Miroslav Bödör   chodieva na poľovačky s exministrom pôdohospodárstva Ľubomírom Jahnátkom (Smer-SD). Jahnátek pritom býva neďaleko mladého Norberta Bödöra v obci Nitrianske Hrnčiarovce a firmy jeho manželky si kedysi objednal rekonštrukciu plášťa na budove rezortu, ktorému šéfoval (Zdroj: fakt24.sk)

Podľa denníka SME Ľ. Jahnátek dosadil do vysokých funkcií jeho známeho Antona Stredáka, bývalého futbalového rozhodcu. Na ministerstve zostal aj po Jahnátkovom odchode ako štátny tajomník za Smer.

O obrovskom vplyve Miroslava Bödöra v strane Smer vypovedala aj bývalá členka Smeru-sd Renáta Kolenčíková v relácií Na rovinu s Marekom Vargovičom, pre portál aktuality.sk,  kde spomínala styky rodiny Bödörovcov s ministrom Richterom, a ako Miroslav Bödör ovláda celá nitriansku vetvu strany Smer.

kniha o ficovi

 

Údajne prepojenie Bödöra so Slovenskou políciou.

Viaceré média hovoria o tom ako oligarcha Miroslav Bödör má údajne silne prepojenie na Policajné prezídium a Národnú kriminálnu agentúru.

Podľa portálu Webnoviny.sk Miroslav Bödör je švagrom expolicajného prezidenta Tibora Gašpara (nominant Smeru-SD). (zdroj: webnoviny.sk)

Dlhodobou zamestnankyňou šéfa Bonulu je Blanka Michalčíková, manželka krajského policajného riaditeľa Miroslava Michalčíka. (Zdroj: etrend.sk)

Údajne možné prepojenie Bödöra na exriaditeľa protikorupčnej jednotky Róberta Krajmera:

Podľa Denníka N Mária Krajmerová manželka bývalého riaditeľa protikorupčnej jednotky Róberta Krajmera vlastní podľa registra partnerov verejného sektora 45 percent luxusného obchodného centra Styla na bratislavských Zlatých Pieskoch. Podiel údajne získala od podnikateľa Zoroslava Kolára, ktorý je podľa médií na mafiánskych zoznamoch. Zvyšných 45% vlastní Tomáš Vranka, riaditeľ kúpeľov v Trenčianskych Tepliciach ( väčšinu akcií kúpeľov vlastní Zoroslav Kollár (55%)  a syn majiteľa Bonulu Norbet Bödör. (Zdroj: dennikn.sk)

Mária Krajmerová (manželka exriaditeľa protikorupčnej jednotky Róberta Krajmera) dokonca aj osobne pôsobí vo firme , ktorú ovládajú vplyvní podnikatelia Zoroslav Kollár a Norbert Bödör. Internetovému portálu Aktuality.sk sa podarilo zistiť, že  Krajmerová manželka Mária je od júna 2015 v predstavenstve spoločnosti Kúpele Trenčianske Teplice. Členom štatutárnych orgánov vyplatili vysoké odmeny.

Portál Aktuality.sk zverejnil, že vyplatili Kúpele Trenčianske Teplice za rok 2015, kedy tam vstúpila Krajmerová, všetkým členom štatutárnych orgánov odmeny za 239-tisíc eur.

Rok predtým aj rok po tom to bolo výrazne menej. Za rok 2014 vyplatila firma členom štatutárnych orgánov 48-tisíc eur. Za rok 2016 to bolo len 36-tisíc eur.  (Zdroj aktuality.sk)

Róbert Krajmer je spájaný aj s kauzou, že bol vraj neoprávnene na mieste činu vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, čo mohlo ohroziť celé vyšetrovanie tejto vraždy a znehodnotiť dôkazy na mieste činu.

Deník SME napísal o tom ako, Bödörov vplyv siaha beľmi ďaleko. Jeho  blízke osoby zastávajú vysoké funkcie aj na ministerstvách, šéfujú polícii a jej oddeleniam a darí sa im získavať peniaze od štátu aj v iných odvetviach, než sú strážne služby. (zdroj: sme.sk)

 

Kto je Miroslav Bödör?

Podľa informácií, ktoré som  zozbieral z viacerých médií je podľa môjho názoru dosť vplyvný oligarcha s väzbami na politické špičky na úrade vlády a keďže je švagor bývalého policajného prezidenta a  cez svojho syna má priame väzby na manželku  exriaditeľa protikorupčnej jednotky tak pravdepodobne mal alebo ešte stále ma silný vplyv na vedenie policajného zboru. A zavraždený novinár Ján Kuciak mu dosť šliapal na päty, keď zverejňoval v článkoch Bödörorové získane štátne zákazky pre jeho spoločnosť Bonul a upozorňoval v článkoch jeho väzby na prezídium policajného zboru.

 

 

Chcete podporiť internetový portál akopodnikat.eu? Činnosť nášho internetového portálu môžete finančne podporiť tu:

  • článok ma iba vyslovene informačný charakter, je zložený zo zistených informácií z viacerých médií a zdrojov , môže obsahovať aj subjektívny názor autora

Máte firmu a chcete si nájsť nových klientov pomocou  vyhľadávačov a sociálnych sieti bez nutnosti veľkých finančných investícií? Viac info nájdete tu

 

Zdroje:

finstat.sk

orsr.sk

www.aktuality.sk/clanok/491443/manzelka-top-policajta-je-vo-firme-s-muzom-z-mafianskych-zoznamov/

www.aktuality.sk/clanok/491443/manzelka-top-policajta-je-vo-firme-s-muzom-z-mafianskych-zoznamov/

www.focus.hnonline.sk/politika-s-spolocnost/clanok/1716806-aky-je-jeho-vztah-s-b-d-rom

www.domov.sme.sk/c/8049244/esbeeska-bonul-bohatne-strazi-stat-za-desiatky-milionov-eur.html#ixzz5U6StDT3E

www.dennikn.sk/1064685/krajmerova-vs-krajmer-on-sefuje-protikorupcnej-jednotke-ona-pracuje-pre-oligarchov/

www.hnonline.sk/hnbiznis/1717432-pribeh-bonulu-darilo-sa-mu-aj-za-dzurindu-aj-za-fica

www.fakt24.sk/politika/8047-toto-je-najbohatsia-sbs-ka-na-slovensku-podnikatel-bodor-taha-nitky-vladneho-smeru-a-zaraba-miliony-eur-na-state

https://www.etrend.sk/podnikanie/bodorovi-znami-su-vysoko-na-ministerstvach-sefuju-aj-policii.html

https://domov.sme.sk/c/20792519/vsetci-bodorovi-znami-ako-vyzera-vplyvny-clovek-v-pozadi-smeru.html

www.aktuality.sk/clanok/523139/odisla-zo-smeru-vladne-tam-strach/

.webnoviny.sk/hotel-na-zobore-spajany-s-bodorom-idu-rekonstruovat-peniaze-ziskal-od-statnej-agentury/

Zdroj titulného obrázku: https://finweb.hnonline.sk/tagy/26286-miroslav-bodor

Zdroj obrázka print-screen s videa: https://www.youtube.com/watch?v=9M5HLhfgyK8