školská jedáleň
Spread the love

 

Prečo obedy, vlaky zadarmo a ďalšie sociálne balíčky sú totálny nezmysel?

 

Prednedávnom vláda schválila po vlakoch zadarmo ďalšiu maximálne populistickú vec – obedy v školských  jedálňach pre žiakov zadarmo, hneď to spôsobilo školám, mestám a obciam nemalé problémy. Mnoho rodičov, ktorých sa deti doteraz nestravovali v školskej jedálne, aby ušetrili financie za jedlo tak prihlásili na tieto obedy a na také obrovské množstvo stravníkov neboli školské jedálne pripravené personálne, priestorovo ani materiálne nie sú na to vybavené. Mnoho kuchárok podali okamžité výpovede lebo odmietajú omnoho viac pracovať za tie takmer minimálne mzdy.

Vláda premiéra Pellegríniho schválili ficové populistické opatrenie a celú zodpovednosť preniesli na školy, mestá a obce bez toho aby im na to poskytli čas a väčšie financie. Niektoré školy aby zabezpečili obedy zadarmo musia vyhlásiť výnimočný stav a povolať na pomoc slovenské gardy.

 

jedlo na školácg

 

Prečo obedy zadarmo nie sú dobrá vec?

 

Treba si uvedomiť, že v živote nič nie je zadarmo, za každú pridanú hodnotu musí niekto zaplatiť. Za všetko čo ponúkne štát nejakej skupine občanov zadarmo, tak to v konečnom dôsledku musia zaplatiť daňový poplatníci a keď štát zvyšuje svoje náklady na prevádzku tak aby sa nedostal do vyššieho deficitu tak musí zvýšiť dane. Môžeme to aj vidieť na poslednom príklade keď vláda zaviedla 8% daň z neživotného poistenia a v tom momente všetkým občanom sa zdvihla cena ich poistky o 8%.

 

jedálneň na školách

 

Štát, kraje a obce dotujú množstvo veci ako napríklad prímeské autobusové spoje, mestskú hromadnú dopravu, železničnú dopravu, rôzne kultúrne podujatia a dokonca aj doteraz boli dotované určitou sumou obedy pre žiakov. Ale vždy musí občan zaplatiť aspoň nejakú minimálnu sumu za danú službu aby si to vážil a nezneužíval ju.

 

Zavedením vlakov zadarmo sa začala táto služba vo veľkom zneužívať, študenti a dôchodcovia sa začali iba tak zo srandy vyvážať, bezdomovci, ktorý mali starobný alebo invalidný dôchodok (tým pádom mali vlaky zadarmo) začali prespávať v kupéčkach v nočných rýchlikoch z Bratislavy do Košíc a pravdaže ich aj znečisťovali. Ale hlavne klesla kvalita prepravy vlakom, vlaky z technických dôvodnou neustále meškajú, sú znečistené, strašne v nich smrdia záchody,  bežne počas trasy sa rušeň pokazí, vagóny sa rozpoja počas jazdy alebo dokonca horia vlaky. Tým železnice ohrozujú život cestujúcich.

 

železničná spoločnosť sovensko

 

Pritom za peniaze, ktoré štát investoval do financovania vlakov zadarmo mohol nakúpiť nové vagóny a rušne, zmodernizovať vlakové nádražia, udržiavať pravidelne čistotu vo vlakoch a postaviť rýchlo trať z Bratislavy do Košíc.

 

A ako to dopadne s obedmi zadarmo?

Kuchárky a ten istý plat pri tých istých podmienkach budú musieť navariť niekoľkonásobne viac obedov a tým pádom výrazne klesne kvalita týchto obedov, deti ich nebudú dojedať lebo im nebudú chutiť a bude sa vyhadzovať kvantum jedla za štátne peniaze. Ale hlavne strane Smer-sd porastú preferencie a to je celý zmysel tejto socialistickej frašky a mi daňový poplatníci celý tento politický marketing za verejné financie zaplatíme vyššími daňami a odvodmi.

 

A najhoršie celom tomto je výchovný charakter mládeže, čo z nich vyrastie,  keď vidia že štát im dá všetko zadarmo bez toho aby museli na to pracovať?

 

  • článok  a iba informačný charakter
  • článok je iba vlastný názor autora