filip rybanič súd
Spread the love

Súd včera odsúdil Filipa Rybaniča (asistenta poslanca Jozefa Rajtára za stranu SAS)

Sudkyňa Iveta Willantová udelila 3 trojročný podmienečný trest Filipovi Rybaničovi za vyzradenie bankového tajomstva. Filip Rýbanič ako administratívny pracovník Tatra Banky sa pozrel na účet bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka a bývalého ministra dopravy Počiatka. Následne po nahliadnutí účtov  zistil podozrivé transakcie od bývalej firmy kontroverzného podnikateľa a momentálne už od vinného DPHčkového podvodníka Ladislava Bašternáka. (k DPHčkovým podvodom sa Bašternák priznal kvôli účinnej ľútosti)

Kaliňák dostal od firmy v roku 2012 spolu 120-tisíc eur. A  2. mája prišlo ministrovi vnútra na účet od firmy 140-tisíc eur. (zdroj denník N)

 

Potom ako údajne  nahlásil tieto podozrivé transakcie svojmu vedúcemu v banke ale ten ich nechcel riešiť. Tak sa rozhodol tieto informácie nepodať polícií ale svojmu druhému šéfovi poslancovi Jozefovi Rajtárovi a médiám. Tým porušil zákon vyzradenie bankového tajomstva.

 

Na celej tejto kauze je najviac kontroverzne, že Rybaniča nezačala vyšetrovať polícia ale NAKA, ktorá ma vyšetrovať organizovaný zločin a nie porušenie bankového tajomstva. Pri zadržaní a vypočúvaní tohto asistenta poslanca boli údajne porušené aj jeho zákonné ľudské práva.

Na základe týchto zverejnených transakcií musel Kaliňák priznať, že je spolumajiteľ spoločnosti B.A. Haus , Čo spustilo obrovské protesty pred komplexom Bonaparte (ktorý postavil kontroverzný podnikateľ Bašternák) a býva v ňom slovenský premiér Robert Fico.

Najvtipnejšie bolo to, že polícia nezačala vôbec vyšetrovať tieto podozrivé transakcie. Pritom podľa týchto zverejnených informácií spoločnosť B.A. Haus vyplatila spominanú sumu ako vrátenie pôžičky, pritom táto firma v daňovom priznaní vôbec pôžičku v tejto výške neevidovala. (zdroj : glob.zoznam.sk)

Prinajmenšom polícia mala začať vyšetrovať tento prevod ako fiančný podvod a krátenie odvodov do zdravotnej poisťovne, lebo ak by túto sumu spoločnosť B.A. Haus nevyplatila ako vrátenie pôžičky ale ako dividendy tak by musel bývali minister Robert Kaliňák zaplatiť 10% z tejto sumy na odvody do zdravotnej poisťovne.

 

Ďalšia zaujímavá vec bola, že podiel v B.A. Haus neuviedol Robert Kaliňák ani vo svojom daňovom priznaní, ktoré ako minister musí každý rok podávať.

 

*Článok je iba vlastný názor autora zhodnotený  na základe informácií z iných zdrojov, čiže ma čisto iba informačný charakter a môže obsahovať aj subjektívny názor)

 

Zdroje: (Aktuality.sk, Denik N, .glob.zoznam.sk)